14.6.13

Πικάντικα κι ελαφριά σουτζουκάκια με τηγανητές πατάτες ..φούρνου!

Μισώ τα σουτζουκάκια που είναι πνιγμένα στο λάδι και γεμάτα μπαχαρικά. Χτες δοκίμασα μια νέα συνταγή δικής μου εμπνεύσεως, η οποία όμως βγήκε καταπληκτική! Πεντανόστιμη και πολύ ελαφριά! Δεν τα συνόδευσα με ρύζι όπως συνηθίζεται γιατί ο άντρας μου λατρεύει αυτές τις πατάτες. Θα χρειαστείτε τα εξής:

Υλικά για τα σουτζουκάκια:
700 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κολοκυθάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
1 καπάκι ούζο
5 φρυγανιές τριμμένες
1 ασπράδι
Κύμινο
Τσίλι
Πολύ λίγο πράσινο ταμπάσκο (αν βάλετε κόκκινο, τότε μη βάλετε παραπάνω από μια σταγόνα, από το πράσινο εγώ έβαλα τρεις)
4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
Αλάτι, πιπέρι
Ελάχιστο λάδι

Για τις τηγανητές πατάτες φούρνου:
Πατάτες (όσες θέλετε)
Λάδι
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:
Ανάβετε τον φούρνο στον αέρα μαζί με τις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς να προθερμανθεί. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε μικρές και μακρόστενες (σαν τηγανητές). Απλώνετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο σε ένα γυάλινο πυρέξ και τις απλώνετε επάνω. Τις ραντίζετε με λάδι (προσοχή, δεν θέλει πολύ, απλώς πρέπει κάθε πατάτα να έχει λίγο αφού τις έχετε ανακατέψει), βάζετε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανακατεύετε πολύ καλά να πάνε όλα τα μπαχαρικά και το λάδι σε όλες τις πατάτες και το βάζετε στον φούρνο. Θέλει περίπου 45 λεπτά με μια ώρα να ετοιμαστεί.
Τρίβετε το σκόρδο, το ένα κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και τις φρυγανιές. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και μετά προσθέτετε το ούζο, το ασπράδι, λίγο τσίλι, λίγο κύμινο, ελάχιστο λάδι (ένα κουταλάκι του γλυκού), αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και τελικά πλάθετε σε μακρόστενα μπιφτέκια. Ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ψηθούν καλά και από τις δύο μεριές. Εγώ τα έσβησα με ρακόμελο μάλιστα επειδή δεν είχα κρασί.
Στο μεταξύ ελέγχετε τις πατάτες μήπως έχουν ετοιμαστεί στον φούρνο κι αν είναι τον σβήνετε και τις αφήνετε μέσα για να μείνουν ζεστές. Πλένετε το τηγάνι να μη μείνουν υπολείμματα. Τρίβετε το άλλο κρεμμύδι και το βάζετε να "τσιγαριστεί" με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει. Μετά προσθέτετε τις ντομάτες που έχετε ήδη τρίψει, βάζετε λίγο τσίλι και το ταμπάσκο και αφήνετε να πάρουν μια βράση ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά. Μόλις έχουν πήξει λίγο, προσθέτετε τα σουτζουκάκια και αφήνετε να βράσουν λίγο μες την ντομάτα. Σβήνετε το μάτι και προσθέτετε λίγο λάδι. Σερβίρετε.

ΥΓ. Αν δεν τα θέλετε πικάντικα, μπορείτε απλώς να παραλείψετε το τσίλι και το ταμπάσκο.
ΥΓ2. Η φώτο είναι από κινητό και τραβηγμένη πολύ βιαστικά γιατί πεινάγαμε σαν λύκοι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου