28.4.13

Συνταγές για χειροποίητα σαμπουάν

Όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις διαφορετικούς τρόπος να καθαρίζετε τα μαλλιά σας χωρίς να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που είναι τίγκα στα χημικά, θα σας προτείνουμε σε αυτό εδώ το άρθρο:

Λύση 1

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό σαμπουάν με Χαμομήλι!

Υλικά
* 3 σακουλάκια Χαμομήλι 
* 3 κουταλιές της σούπας αγνό σαπούνι σε νιφάδες 
*1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη

Εκτέλεση
Βάλτε το χαμομήλι σε 1 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Αφαιρέστε τα σακουλάκια χαμομηλιού και προσθέστε το σαπούνι σε νιφάδες. 
Αφήστε το μέχρι να μαλακώσει το σαπούνι. 
Ανακατέψτε σε γλυκερίνη μέχρι το μείγμα να είναι καλά αναμεμειγμένο.
Ρίξτε σε ένα μπουκάλι. 
Καλό είναι να φυλάσσεται σε σκοτεινό μέρος.

............................................

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό σαμπουάν με αιθέρια έλαια! 

Υλικά
* Μια πλάκα τριμμένο πράσινο σαπούνι
* 300 ml νερό ή καλύτερα όσο πάρει για να γίνει όχι πολύ παχύ το μείγμα, γιατί όσο θα κρυώνει θα πήζει... 
* Αιθέρια έλαια, όπως άρκευθος-δεντρολίβανο-τσαγιόδεντρο (μερικές σταγόνες μόνο από το καθένα π.χ. από 20 σταγόνες για 300ml τελικού μείγματος.)
* 4-5 κουταλιές σούπας υγρή γλυκερίνη
.
Εκτέλεση
Βάζουμε το σαπούνι, τη γλυκερίνη και το νερό σε σκεύος, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. 
Όταν γίνει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια. 
Αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο!!!


Λύση 2:

Λύση 3:
Καθόλου σαμπουάν, αλλά σόδα και μηλόξυδο! Οδηγίες εδώ: http://simplemom.net/how-to-clean-your-hair-without-shampoo/

Αν πάλι έχετε λιπαρά μαλλιά και νομίζετε πως το σαμπουάν σας είναι απαραίτητο, ρίξτε μια ματιά εδώ για μια λύση που μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας λιγότερο λιπαρά. Αντιγράφω:

Δεν θα το πιστεύετε πόσο διαφορετικά θα φαίνονται τα μαλλιά σας και αυτό γιατί η λιπαρότητα θα εμφανίζεται μετά τη 2η – 3η – 4η μέρα,ανάλογα με το πόσο έντονη λιπαρότητα έχετε.

Τα μαλλιά σας θα έχουν περισσότερο όγκο και αν έχετε έντονη τριχόπτωση, θα δείτε ότι σταδιακά θα μειωθεί.

Υλικά:
2 κουταλιές σούπας σαμπουάν

4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο

2 με 3 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρικής

1 μεσαίο μπολ

Εκτέλεση:
Βάλτε στο μπολ το σαμπουάν και το μηλόξυδο, ανακατέψτε καλά για να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε τη σόδα μαγειρικής λίγο-λίγο καθώς ανακατεύετε το μείγμα, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε πλούσιο αφρό. Αυτό είναι το σαμπουάν σας.

Εφαρμογή:
Τώρα το σαμπουάν σας είναι έτοιμο και ήρθε η ώρα να το απλώσετε στα μαλλιά. Τα μαλλιά σας πρέπει να είναι στεγνά, χωρίστε τα στη μέση ή σε μεγάλες τούφες. Απλώστε τον αφρό με τα χέρια στις ρίζες των μαλλιών κάνοντας μασάζ. Δεν χρειάζεται να απλώσετε τον αφρό κατά μήκος των μαλλιών, μόνο στις ρίζες. Αφού ολοκληρώσετε όλο το τριχωτό κάντε μασάζ σε όλο το κεφάλι για μερικά λεπτά, μαζέψτε τα μαλλιά σας και αφήστε τα με τον αφρό για 5-10 λεπτά.

Τώρα είναι η ώρα για το λούσιμο, ρίξτε λίγο νερό ώστε ο αφρός να μετακινηθεί κατά μήκος των μαλλιών, κάντε πάλι λίγο μασάζ στο τριχωτό και στα μαλλιά μέχρι τις άκρες και ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά με άφθονο νερό, ώστε να διαλυθεί όλος ο αφρός και να μη μείνουν υπολείμματα.

Extra tip:

Όταν κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής όταν απλώνετε ένα προϊόν ή το σαμπουάν, να το κάνετε με τις άκρες των δαχτύλων και ποτέ με τα νύχια.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει το δευτερο και παρότι καθαρίζει πολύ καλά και μετά τα μαλλιά φορμάρονται εκπληκτικά, το πράσινο σαπούνι τα κάνει να φαίνονται σαν να έχουν κερί επάνω, οπότε γενικά δεν το κάνω συχνά (αν και δεν έχω σκοπό να το σταματήσω τελείως, νομίζω πως βοηθά πολύ). Και αφού έχω και βαμμένα κόκκινα μυαλά, ουπς.. μαλλιά ήθελα να πω, θέλω εδώ να διαβεβαιώσω πως καμία από αυτές τις μεθόδους δεν ενοχλεί το χρώμα ή την ποιότητα της τρίχας που είναι βαμμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου