21.1.13

Fajitas με κοτόπουλο, μεξικάνικο ρύζι και guacamole.. νιάμι!


Υλικά 
Για τα fajitas
1 συσκευασία φιλέτο κοτόπουλο στήθος ή μπούτι
2 χρωματιστές πιπεριές
2 κρεμμύδια ξερά και 2 φρέσκα
Κόλιανδρος
Κύμινο
Πάπρικα
Μαιντανός
Μισό ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι

Για το μεξικάνικο ρύζι
1 κούπα ρύζι σπυρωτό (εγώ έβαλα άγριο, κάνει και το καστανό)
1 κύβος λαχανικών
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Κατεψυγμένη ποικιλία λαχανικών (ή μισή κόκκινη πιπεριά, μισή κίτρινη, λίγο αρακά και λίγο καλαμπόκι ή/και φασόλια αν θέλετε)
Κύμινο
Αλάτι
Λάδι

Για το guacamole
2 ώριμα αβοκάντο
1 ώριμη ντομάτα
1 κρεμμύδι
1 λάιμ
Κόλιανδρος
Αλάτι
Πράσινο ταμπάσκο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Fajitas
Κόβετε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το αλατοπιπερώνετε. Σωτάρετε με λίγο νερό (αν προτιμάτε βάλτε λάδι, εγώ το βάζω πάντα στο τέλος για να μη μαγειρεύεται πολύ) το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ένα φαρδύ τηγάνι και ψήνετε το κοτόπουλο μέχρι  να ροδίσει. Δυναμώνετε την φωτιά και ρίχνετε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε λίγο νερό, αρκετό κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα και το αφήνετε να βράσει κάνα εικοσάλεπτο με μισάωρο. Κόβετε τις πιπεριές και τα ξερά κρεμμύδια σε λωρίδες. Κάνα δεκάλεπτο πριν να είναι έτοιμο το κοτόπουλο, τα ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με τον μαιντανό και το αφήνετε να πάρει μια τελευταία βράση. Έχετε υπόψη πως γενικά πρέπει να το βράζετε σε λίγο νερό το κοτόπουλο διαρκώς, ώστε να μην σας καταλήξει ..σούπα. Θα πρέπει να το έχετε στο νου σας συνέχεια και να προσθέτετε πολύ λίγο ακόμα αν το χρειάζεται. Αν δεν βάλατε λάδι στην αρχή, μη ξεχάσετε να το προσθέσετε στο τέλος.

Μεξικάνικο ρύζι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 2 κούπες νερό και τον κύβο και βράζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες του. Το σουρώνετε. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και σωτάρετε (με νερό ή λάδι) τα λαχανικά σας για τουλάχιστον δέκα λεπτά (θέλει χαμηλή φωτιά). Ανακατεύετε με το ρύζι και προσθέτετε κύμινο μέχρι να κιτρινίσει το ρύζι στο χρώμα ελαφρώς και λάδι (αν δεν χρησιμοποιήσατε πριν).

Guacamole
Πλένετε και ξεφλουδίζετε την ντομάτα. Βγάζετε τα σπόρια και την ψιλοκόβετε. Ψιλοκόβετε και το κρεμμυδάκι - προσοχή, όταν λέω ψιλοκόβετε, εννοώ με το μαχαίρι, απαγορεύεται η πολτοποίηση με συσκευές τύπου μούλτι, πρέπει τα κομματάκια να φαίνονται και να τα νιώθεις όταν τρως το γουακαμόλε. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτετε τον χυμό από το μισό λάιμ. Αλατίζετε και ρίχνετε αρκετό κόλιαντρο. Δοκιμάζετε και αν θέλετε προσθέτετε τον χυμό κι από το άλλο μισό λάιμ και μερικές σταγόνες πράσινο ταμπάσκο.

Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου