24.4.12

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Αποφάσισα να φτιάξω πρώτη φορά στην ζωή μου ντολμαδάκια όταν είδα πως ξεκίνησαν να βγαίνουν φρέσκα αμπελόφυλλα στην αγορά. Επειδή είμαι γνωστή πειραματίστρια, έκανα τα μισά κανονικά (δλδ με ρύζι και μυρωδικά) και τα άλλα μισά με κινόα, λαχανικά και μυρωδικά. Ωραία βγήκαν και τα δύο, αλλά προτιμώ αυτά με την κινόα! Προειδοποιώ (αν δεν το ξέρετε ήδη) πως είναι ΠΟΛΥ μπελαλίδικη συνταγή που θα σας πάρει ώρες - μην μου γκρινιάζετε!

Υλικά:

200 γρ φρέσκα αμπελόφυλλα
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
Αρκετό μαιντανό
Μπολικο βασιλικό
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα (αν έχετε μπορείτε να βάλετε και ξερά, εγώ δεν είχα)
2 λεμόνια
1 μεγάλη κούπα ρύζι
1 μεγάλη κούπα κινόα
1 καρότο
1 μικρή μελιτζάνα
μαρούλι ή λάχανο για τον πάτο της κατσαρόλας για να μη κολλήσουν τα ντολμαδάκια
αλάτι, πιπέρι

Λάδι και λεμόνι (ή και γιαούρτι) για το σερβίρισμα (εγώ ποτέ δεν μαγειρεύω το λάδι, βάζω πάντα φρέσκο στο πιάτο μου όταν τρώω)

Εκτέλεση:

Πλένετε τα αμπελόφυλλα στον νεροχύτη που έχετε γεμίσει νερό. Προσεκτικά με απαλές κινήσεις για να μη σπάσουν. Μετά τα βάζετε σε νερό που βράζει για μερικά δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να είναι πιο κυπαρισσι στο χρώμα - όχι ένα ένα φυσικά, αλλά ουτε και όλα μαζι, σε 2 ή 3 δόσεις. 


Πλένετε και ψιλοκόβετε όλα τα μυρώδικα (άνιθος, δυοσμος, μαιντανός, βασιλικός, κρεμμυδάκι) στο μούλτι.

Τα χωρίζετε στη μέση σε δύο λεκανίτσες και στην μία ρίχνετε το ρύζι, στιβετε το ένα λεμόνι και αλατοπιπερώνετε.


Στην άλλη προσθέτετε το κινόα, χυμό από ένα λεμόνι επίσης και τρίβετε στον τρίφτη την μελιτζάνα και το καρότο.

Πλένετε τα μαρουλόφυλλα και τα τοποθετείτε στον πάτο της κατσαρόλας.

Ξεκινάτε να τυλίγετε τα ντολμαδάκια - τα πρώτα δέκα είναι δύσκολα, μετά θα αποκτήσετε ροή. Τα βάζετε προσεκτικά το ένα δίπλα στο άλλο και τα στριμώχνετε ώστε να μην ανοιξουν καθώς θα βράζουν. Το κλείσιμο το βάζετε πάντα προς τα κάτω για τον ίδιο λόγο.


Εγώ έβαλα σε ξεχωριστές κατσαρόλες τα ντολμαδάκια με το ρύζι και τα ντολμαδάκια με κινόα για να τα ξεχωρίζω. Εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε όλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε νερό που βράζει μέχρι να καλυφθούν και τοποθετείτε ένα πιάτο αποπάνω όσο βράζουν για να πιέζονται και να μην ανοίξουν. 


Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά και σερβίρετε με λάδι και λεμόνι ή λάδι και γιαούρτι μόλις κρυώσουν ελαφρά. Καλή επιτυχία!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου