17.4.12

Κινόα με λαχανικά και σως από γιαούρτι με ταχίνι, λεμόνι και άνηθο!

Το παρακάτω πιάτο έχει μεν πολλά υλικά, αλλά είναι εύκολο στην παρασκευή του και ιδανικό για χορτοφάγους αφού η κινόα είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτείνης, ενώ το σουσάμι είναι γεμάτο σίδηρο. Να μην αναφέρω όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, το γιαούρτι, το ταχίνι!




Υλικά:
1/2 κούπα κινόα (θα την βρείτε σε βιολογικά καταστήματα και ίσως σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
1 μικρό πράσο
1 καρότο
1 μεγάλο κρεμμυδάκι φρέσκο
1 λεμόνι
ξύσμα από λεμόνι
1 κολοκυθάκι
1 πιπεριά (ό,τι χρώμα θέλετε)
1 κουταλιά σουσάμι
1 γιαούρτι (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά)
2 κουταλιές σούπας ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο άνηθο φρέσκο για την σως
μαιντανό, σέλινο, δύοσμο (φρέσκα ή αποξηραμένα)
αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση:

Βάζετε μια κούπα νερό σε μια μικρή κατσαρόλα να βράσει. Μόλις βράσει ρίχνετε το κινόα, χαμηλώνετε την φωτιά και το σκεπάζετε να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό (περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά). Στο μεταξύ πλένετε το λεμόνι και τρίβετε την εξωτερική του επιφάνεια. Το κόβετε στα δύο και το στίβετε. Τρίβετε το κολοκυθάκι, το καρότο, το πράσο, το σκόρδο και την πιπεριά στον τρίφτη στην χοντρή πλευρά. Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι και λίγο άνηθο. Προσθέτετε τον μαιντανό, τον δύοσμο, το σέλινο και το σουσάμι. Προσθέτετε τον χυμό από το μισό λεμόνι και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγο κάρυ. Μόλις ετοιμαστεί το κινόα, το ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε να ενωθούν όλα τα υλικά.




Σε ενα αντικολλητικό τηγάνι ριχνετε το μείγμα και το ψήνετε λίγο σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια - χρειάζεται περίπου δέκα λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την σως ανακατεύοντας το γιαούρτι με το ταχίνι, τον χυμό μισού λεμονιού, το ξύσμα και λίγο φρεσκοκομμένο άνιθο.
Σερβίρετε και απολαμβάνετε!


Παρότι εγώ το έφαγα όπως το βλέπετε και ξέχασα να βάλω καν λάδι, εσείς μπορείτε να προσθέσετε αν θελετε. Επιπλέον νομίζω πως αυτή είναι μια νόστιμη εναλλακτική για γέμιση σε γεμιστά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου