10.3.12

Αβοκάντο με ντιπ πικάντικο με σκόρδο, καρύδια και ταχίνι (ωμοφαγικό) και ρεβυθοκεφτέδες!



Το έφτιαξα "καταλάθος" ξεκινώντας να φτιάξω ρεβυθοκεφτέδες και ενώ περίμενα να ολοκληρωθεί το βράσιμο των ρεβυθιών, αλλά κόντεψα να το φάω όλο σκέτο, μέχρι που αποφάσισα να το δοκιμάσω μαζί με αβοκάντο και μου άρεσε ακόμα περισσότερο! Είναι ένα τέλειο ωμοφαγικό πρώτο πιάτο, προσοχή μόνο στο σκόρδο, βάλτε μόνο όσο σας ευχαριστεί (εμένα μου έπεσε παραπάνω, όχι πως με προβλημάτισε αυτό, χαχαχαχα). Αν δεν είστε φαν θα πρότεινα να βάλετε έστω μια πολύ μικρή σκελίδα, νομίζω θα χάνει πολύ γεύση αν δεν έχει καθόλου. Οι ποσότητες που γράφω είναι για ρεβυδοκεφτέδες βασικά ή τέλος πάντων για ντιπ πικάντικο με ρεβύθια (αν δεν το πλάσουμε σε κεφτέδες και το ψήσουμε, δείτε παρακάτω τις εικόνες και θα καταλάβετε), αν έφτιαχνα απλώς μείγμα για ντιπ θα έβαζα πολύ λιγότερα υλικά. Αν θέλετε να κάνετε ένα μόνο αβοκάντο, θα πρέπει συνεπώς να τις μειώσετε πολύ, αλλά δεν ξέρω να σας πω ποσότητες ακριβώς, θα πρέπει να τις υπολογίσετε με το μάτι. Ξεκινάμε λοιπόν:

Αβοκάντο με ντιπ πικάντικο με σκόρδο, καρύδια και ταχίνι (ωμοφαγικό)



Υλικά: 
Αβοκάντο
1 χούφτα καρύδια θρυμματισμένα στο μούλτι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Λίγο κουάκερ (βρώμη), περίπου 3/4 της κούπας
1 σκελίδα σκόρδο (ή παραπάνω, ανάλογα την προτίμησή σας)
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
1 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
Λίγο άνιθο και μαιντανό (χρησιμοποιείστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, εγώ πχ έβαλα αρκετό μαιντανό) ψιλοκομμένα
Χυμός από μισό λεμόνι (ή ένα)
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι

Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί στο χέρι και τα απλώνουμε μέσα σε μισό αβοκάντο.

Και με όσο υλικό μείνει συνεχίζουμε με:

Ρεβυθοκεφτέδες



Υλικά:
Τα ίδια με πάνω συν μιάμισι με δύο κούπες ρεβύθια βρασμένα μαζί με καρότα, ένα μεγάλο κρεμμύδι, σέλινο και δάφνη και λιωμένα στο μούλτι.

Εκτέλεση:
Προσθέτετε τα ρεβύθια στο ήδη υπάρχον μείγμα.


Ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο λεμόνι ακόμα.


Πλάθετε σε κεφτέδες μεγάλους ή μικρότερους και ψήνετε ή τηγανίζετε με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, δύο με τρια λεπτά κάθε πλευρά (εγώ τους έψησα και τους έκανα και αρκετα μεγάλους όπως βλέπετε). Το μείγμα βγάζει τουλάχιστον επτά τέτοιους κεφτέδες-μπιφτέκια!


Είναι πολύ νόστιμοι, υγιεινοί, εύκολοι και οικονομικοί. Και νηστίσιμοι, αν νηστεύετε! Επιπλέον το μείγμα μπορεί να φαγωθεί και "ωμό" πάνω σε αβοκάντο ή ως ντιπ για κρακεράκια/φρυγανιές και λοιπα!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου